Noi proteste în București. Sindicaliștii grefierilor militează pentru condiții mai bune de muncă

Publicat: 22/03/2019, 12:00
Actualizat: 25/03/2019, 19:58

„Sperăm ca toți cei care am venit și care nu am venit să reușim să-i facem pe cei competenți să ne rezolve problemele. În primul rând sunt inegalitățile salariale și statutul care să ne recunoască profesia, să ne recunoască locul și rolul nostru în înfăptuirea justiției. Ne trebuie un regulament de ordine interioară pentru că s-au schimbat codurile de procedură, s-au atribuit la grefieri atribuții de la judecători , noi motivăm după modelul judecătorului , ne trebuie salarizarea pe măsură, ne trebuie baza tehnică, care lasă de dorit, înregistrările sunt foarte proaste în sală, calculatoarele merg foarte prost, imprimantele merg și mai prost și atunci nu putem face lucrul de calitate, o justișie adevărată dacă nu avem lucrurile astea”, a declarat o grefieră.

Mitingul este organizat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, alături de care participă sindicaliști de la SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba și Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federația Publisind, care reprezintă 75% din totalul personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete, la nivel național.

Grefierii sunt susținuți și de Asociația Grefierilor din România și de federațiile membre ale Blocului Național Sindical. Lor li se vor adăuga grefieri din instanțele și parchetele bucureștene, precum și din partea sindicatelor afiliate la federațiile membre ale Blocului Național Sindical, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Trăistaru, președintele SNGJ Dicasterial.

Grefierii sunt nemulțumiți de volumul mare de activitate și cer suplimentarea schemelor de personal și elaborarea unui nou statul al profesiei, care să recunoască atribuțiile efective ale grefierilor. Aceștia mai cer regulamente interne care să corespundă realităților din instanțe și parchete, „transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară”.

„Pasivitatea factorilor de decizie – timp de 14 ani de zile s-a refuzat adoptarea unui nou statut al profesiei, iar timp de 10 ani de zile drepturile salariale au fost obținute pe cale judecătorească – și neadoptarea unor măsuri concrete și imediate au determinat tensiune, nemulțumire și iritare în interiorul acestei categorii profesionale, care s-a simțit uitată, dar, mai ales, ignorată. Neaplicarea sau aplicarea neunitară a legilor succesive de salarizare au determinat ca tocmai noi, grefierii, participanții la înfăptuirea actului de justiție, să deveim justițiabili și să încărcăm rolurile instanțelor cu sute de dosare pentru recunoașterea drepturilor salariale”, transmite sindicatul Dicasterial, într-un comunicat remis MEDIAFAX joi.

Sindicaliștii arată că legile succesive de salarizare au avut un efect și mai grav, respectiv au poziționat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiție. „Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, în mod public, însuși actualul ministr al justiției, într-un comunicat de presă. Modificările legislative au adus atribuții suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atribuții administrative de la magistrați, cum ar fi redactarea după model a hotărârilor judecătorești, iar modificarea regulamentelor de ordine interioară, au adus atribuții numeroase în sarcina grefierilor care au devenit, pe rând, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenți procedurali și chiar factori poștali”, potrivit sursei citate.

Membrii organizațiilor sindicale reprezintă personalul auxiliar de specialitate, cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane și este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentariști și specialiști IT și personal conex – agenți procedurali, aprozi și șoferi.

Mitingul a fost anunțat, inițial, pentru 15 martie 2019, dar Primăria Municipiului București a refuzat avizarea, motivând perturbarea acțiunilor organizate în contextul exercitării de România a Președenției Consiliului UE, spun organizatorii.

Deplasarea participanților se va face cu peste 25 de autocare și microbuze care vor veni în Capitală din toate colțurile țării.

Mitingul de vineri va fi urmat de alte acțiuni de protest, organizate împreună cu Federația Publisind, pe termen nedeterminat, până la soluționarea revendicărilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×